Mindfulness & Autisme

Wat is Mindfulness?

Mindfulness is een van de eerste therapievormen voor mensen met een autisme spectrum stoornis (ASS) waarvan de effectiviteit uit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond. Veel mensen met ASS hebben al aangegeven er baat bij te hebben. Het is een van de weinige therapievormen waarbij volwassenen met ASS zelf aan de slag kunnen. Bij mindfulness worden op een gestructureerde manier verschillende meditatietechnieken aangeleerd die thuis dagelijks beoefend dienen te worden. Tijdens de bijeenkomsten wordt samen met de deelnemer het effect van deze technieken besproken. Hierdoor weet elke deelnemer aan het eind van de training welke technieken het best passend zijn en waarom.


Waarom Mindfulness?

  • Het is bekend dat het voor mensen met ASS moeilijk is om prikkels uit de buitenwereld, zoals geluiden, te negeren of naar de achtergrond te brengen. Het gevolg is vaak overprikkeling. Mindfulness kan helpen minder last te hebben van deze prikkels door de aandacht bewust te richten op
  • bijvoorbeeld de ademhaling.
  • Sommige mensen met ASS hebben veel last van piekergedachten (zoals sombere, boze of angstige gedachten) die steeds terugkomen. Mindfulness kan helpen om deze piekergedachten los te laten.
  • Ook het aanvoelen van de eigen grenzen kan lastig zijn. Met behulp van   de oefeningen worden veel mensen zich hier bewuster van, zodat bijvoorbeeld overbelasting voorkomen kan worden.


Meer lezen?

Als u meer wilt lezen over mindfulness en autisme dan raadden wij u aan om de website van Annelies Spek te bezoeken. Zij heeft onderzoek gedaan naar mindfulness bij mensen met autisme. Ook is zij de auteur van het boek dat in de training gebruikt wordt. Voor haar website zie: http://www.mindfulnessbijautisme.nl/


De trainers

Folder MFN ASS 138

Elly Gorkink haar passie ligt in het begeleiden van mensen in hun bewustwordingsproces. Zij heeft de post-hbo opleiding tot Mindfulnesstrainer gevolgd aan de Hogeschool Utrecht. Meer informatie over Elly Gorkink is te vinden op haar website: www.eenmoment.nl.

Sarah van Keulen MSc. is psycholoog en oprichtster van het Centrum voor Welzijn. Zij geeft al jaren Mindfulnesstrainingen binnen en buiten de GGZ. Naast de post-hbo opleiding tot Mindfulnesstrainer aan de Hogeschool Utrecht volgde zij diverse trainingen bij inspirerende leraren. Meer informatie over Sarah van Keulen MSc. is te vinden onder het kopje achtergrond.


De data

Er is op dit moment geen mindfulnesstraining voor volwassenen met ASS in groepsverband. Mocht u hier interesse in hebben laat dan een bericht achter via het contactformulier of via info@centrumvoorwelzijn.nl. Dan wordt u geïnformeerd als er wel weer een training georganiseerd wordt.

Mocht u de training op individuele basis willen volgen is dit ook mogelijk.

Mocht u zelf een groep hebben met 3-10 deelnemers dan kunt u ook contact opnemen. Het is dan mogelijk dat de trainer(s) op locatie de training komen geven. Dit is ook mogelijk voor organisaties. Zo kunnen er trainingen gegeven worden voor groepen medewerkers met ASS of voor groepen via een zorginstelling.

Ook is het mogelijk om de mindfulnesstraining  op individuele basis te volgen.

Neem voor informatie of vragen contact op via het contactformulier of via info@centrumvoorwelzijn.nl.


Vragen?

Mocht u vragen hebben of u willen opgeven voor de training neem dan contact op via het contactformulier of via info@centrumvoorwelzijn.nl.