Mindfulness

Mindfulness
Mindfulnesstraining, of Aandachttraining, is een praktische en effectieve manier om te leren omgaan met stress, (lichamelijke) klachten en vermoeidheid. Stress is onlosmakelijk met het leven verbonden. Welk effect het op je heeft, hangt sterk samen met hoe je ermee om kunt gaan. Aandachttraining is een krachtige oefening om steeds opnieuw bewust aanwezig te zijn bij alles wat zich aandient in je leven. Het is een training in aandacht geven aan wat zich voordoet aan lichamelijke gewaarwordingen, gevoelens en gedachten, elk moment weer, op een milde en niet-oordelende manier. Aandachttraining is geschikt voor iedereen die een actieve bijdrage aan zijn eigen gezondheid en welzijn wil leveren.

Onderzoek
Vanaf het begin is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de positieve effecten van Aandachttraining op mensen met stress, pijn, angst, fibromyalgie, psoriasis, depressie en kanker. Deelnemers aan de Aandachttraining rapporteren na afloop vaak afname van lichamelijke en psychische klachten, meer energie en ontspanning, betere slaapkwaliteit en een grotere vaardigheid om met stressvolle situaties om te gaan. De resultaten van de onderzoeken onderschrijven de positieve ervaringen van deelnemers.

Training
De Mindfulnesstraining bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur en 1 stiltedag.
Tijdens de bijeenkomsten worden verschillende oefeningen aangeleerd, variërend van eenvoudige lichaamsoefeningen tot Mindfulnessmeditatie. Ook zijn er praktische oefeningen over omgaan met stress, grenzen en communicatie. Daarnaast is er uitgebreide aandacht voor achtergronden bij deze thema’s. De persoonlijke ervaring staat bij dit alles centraal.
Naast de bijeenkomsten wordt een tijdsinvestering thuis van 45-60 minuten per dag aangeraden om optimaal te kunnen profiteren van de training. Thuis oefent u met behulp van bijbehorende c.d.’s. Daarnaast krijgt u elke week wat praktische opdrachten mee die u in uw alledaagse bezigheden kunt gaan inpassen, waardoor u de Mindfulness een duurzame plek in uw leven geeft.

Voor wie?
Aandachttraining is geen gespreksgroep of therapie. Dit programma spreekt cursisten aan op hun eigen kracht en zelfhelend vermogen. De cursus is laagdrempelig: er is geen speciale kennis, conditie of ervaring voor nodig. Iedereen oefent binnen de grenzen van zijn eigen mogelijkheden.

De trainers

Folder MFN ASS 138Elly Gorkink haar passie ligt in het begeleiden van mensen in hun bewustwordingsproces. Zij heeft de post-hbo opleiding tot Mindfulnesstrainer gevolgd aan de Hogeschool Utrecht. Meer informatie over Elly Gorkink is te vinden op haar website: www.eenmoment.nl.

Sarah van Keulen MSc. is psycholoog en oprichtster van het Centrum voor Welzijn. Zij geeft al jaren Mindfulnesstrainingen binnen en buiten de GGZ. Naast de post-hbo opleiding tot Mindfulnesstrainer aan de Hogeschool Utrecht volgde zij diverse trainingen bij inspirerende leraren. Meer informatie over Sarah van Keulen MSc. is te vinden onder het kopje achtergrond.


De locaties
Apeldoorn
In Apeldoorn worden de trainingen gegeven in de ruimte van Zen.nl Apeldoorn. Een prachtig ingerichte ruimte op de Prins Willem Alexanderlaan.

Deventer
In Deventer worden de trainingen gegeven bij Gezondheidscentrum Via Natura.
Een mooie, ruime ruimte op 10 minuten loopafstand van het station. Het pand is gelegen aan de T.G. Gibsonstraat, tegenover het Rijsterborgherpark naast het station.

Zutphen
In Zutphen worden de trainingen gegeven bij Aquamareyn.
Het is een mooie, lichte ruimte met een fijne atmosfeer. Aquamareyn is vlakbij het centrum gelegen aan de Prins Bernhardlaan. Op 15 minuten loopafstand van het station.